Co dělají naši terapeuti proti stresu

Co dělat ve chvílích stresu? Jak se dá pracovat na své vnitřní pohodě? Inspirujte se přístupem našich terapeutů.

 
marika-rezabkova-3.jpg

Marika Řežábková

psycholožka a krizová interventka

Co děláš proti stresu?

Snažím se vůbec zastavit a uvědomit si co se vlastně děje, z čeho přesně jsem ve stresu. Pak už záleží na konkrétní situaci. 

Jak pracuješ na své vnitřní pohodě?

Hodně dbám na udržování kontaktů s blízkými lidmi, s přáteli a také se snažím dávat si hranice v tom, kolik si naberu pracovních projektů. 

 
vojtech-kozlik.jpg

Vojtěch Kozlík

Terapeut

Co děláš proti stresu?

Kupodivu chodím, nejraději ne sám. Anebo se věnuji sportu. Potřebuji přepnout a pohyb mi v tom pomáhá.

Jak pracuješ na své vnitřní pohodě?

Nejvíc asi tím, že se na ní snažím nepracovat. Tedy jako o něco se snažit. Vycházím sám sobě vstříc, abych měl dost všeho, práce, stresu, odpočinku, blízkosti, přírody, adrenalinu… no a pak se snažím díky získané rovnováze přijímat věci tak, jak přicházejí. Nebojuji se vším, netoužím všemu rozumět, snažím se být sám sobě nejlepším přítelem.

 
hana-krejsova.jpg

Hana Krejsová

Psycholožka a terapeutka

Co děláš proti stresu?

Nejdřív se hodně směju, pak si potřebuju zalézt do kouta a být chvíli sama s knížkou. Když je nejhůř, píšu. Nedá se tomu říkat deník, protože to používám opravdu jen v největších momentech nepohody. Takže je to vlastně deník mých nejhorších životních momentů. Jakmile vše odevzdám papíru, přestává mě to trápit.

Jak pracuješ na své vnitřní pohodě?

Během Covidu se mou každodenní součástí stala jóga. Jsem na ní závislá. Poskytuje mi denně alespoň chvilku pro sebe v rámci mé velké rodiny.

 
ivana-ballova.jpg

Ivana Ballová

Psycholožka a terapeutka

Co děláš proti stresu?

Dýcham, dýcham dýcham. A nemám na seba žiadny iný nárok, len nechať telo, aby za mňa dýchalo a tak ma podporilo.

Jak pracuješ na své vnitřní pohodě?

Učím sa veci púšťať, neriešiť všetko naraz, ale veci si rozdeľovať. Všetko má svoj čas. A od istého veku sa potrebujem aspon 7 hodín v kuse vyspať . 

 
katerina-francova.jpg

Kateřina Francová

Terapeutka

Co děláš proti stresu?

Snažím se zjistit, co mě na dané situaci tak stresuje. Mám na sebe příliš vysoké nároky? Je toho na mě moc? Cítím se pod něčím tlakem? Hodně mi pomáhá přepnout do módu outdoorového dobrodružství. Když vyrazím do skal nebo do hor, řeším obvykle jen základní věci. Jak přežít :-) Počasí, vybavení, jídlo, spaní. Je to pro mě ohromná úleva, zjednodušení. Na jednotlivé činnosti se mohu lépe soustředit, lépe je prožít, být u sebe. 

Jak pracuješ na své vnitřní pohodě?

Čím dál tím více se snažím vědomě obklopovat lidmi, věcmi a činnostmi, které mě sytí a inspirují. A když se mi to nedaří, učím se nestresovat tím, že jsou věci, které pravděpodobně neovlivním. 

 
cesta-s-terapeutem.png

Hledáte možnost, jak si diskrétně, osobně promluvit s terapeutem?

Vydejte se s námi na cestu! Za chůze přírodou s ním proberete, co prožíváte a objevíte společně možnosti, jak se na svou situaci podívat z jiné perspektivy. Ať už zažíváte nejistotu, vysoké pracovní vytížení, pocity osamělosti nebo si potřebujete urovnat myšlenky, naši terapeuti vás v bezpečném prostředí vyslechnou.

Marketa Horakova