7 tipů, jak se nezbláznit z Vánoc

Ultimátní návod, jak si vánoční čas užít pro sebe. Jak být tak trochu sobečtí a dát sebe na první místo. Protože když ne letos, kdy je všechno jinak, tak kdy jindy? Pohodlně se usaďte. Už po zhlédnutí této stránky se budete cítit lépe. Začínáme zklidňující jízdu s tipy, jak se o sebe postarat ve vypjatých chvílích.
P. S. Úplně dole na vás čeká dárek 🎁

7tipu-square.png

1) Když nevíte, tak se projděte

Chůze vás udělá šťastnějšími, zdravějšími a chytřejšími. Je to tak komplexní pohyb, že je při něm zapojen celý mozek, což můžete využít, když nad něčím dumáte. Za chůze se vám bude lehčeji přemýšlet a objevíte řešení, na která byste na židli třeba nepřišli. Navíc se zklidníte a podpoříte kardiovaskulární systém.

 

2) Když máte pocit, že se topíte, dýchejte

Běžná věc, jako dýchání, je vaší superschopností. Vědomým dýcháním dokážete ovlivnit emoce, myšlenky a chování. Již pár nádechů a výdechů vás uklidní.
Pojďme si to společně zkusit. Video představuje jednoduchou techniku s nádechem na 4 sekundy a výdechem na 4 sekundy. Tento typ dýchání je výborný před spaním, kdy místo oveček počítáte nádechy a výdechy.

 

3) Když je vám smutno, někomu pomozte

Také si občas opakujete, co se vám nepovedlo nebo pochybujete, zda vás ostatní mají rádi? Když je nám smutno dokážeme vyjmenovat desítky našich slabostí, ale obtížně vzpomínáme na dobré stránky.
Co s tím? Existuje výborný lék, dokonce vědci potvrzený. Pomozte někomu. Umyjte nádobí za maminku, pusťte někoho ve frontě, zeptejte se sousedky, jak se má a vyslechněte si odpověď. Obdarovat někoho je pocit k nezaplacení A pomoc někomu, tedy dobrý skutek, je největší dárek.

pomoc.png
 

4) Když na vás všechno padá, jděte do přírody

“Prošel jsem se lesem a získal větší nadhled, než mají stromy". Henry David Thoreau takto přesně vyjádřil, co se s námi v přírodě odehrává. Starosti se zmenší, hlava zklidní a my se dokážeme dívat na svůj život s lehkostí. A přesně tento odstup potřebujeme, když se cítíme sevřeni. Pobytem v přírodě také podpoříte svou imunitu, snížíte stres a nabijete se energií více než sledováním pohádky v televizi.

priroda.png

Photo by Flo Dahm from Pexels

 

5) Když vám dochází baterky, všechno vypněte

Moderní technologie a sociální sítě se snadno mohou změnit v závislost. A jako každá i tato z nás vysává energii. Spotřebovává naši pozornost, ubírá na soustředěnosti, negativně ovlivňuje spaní. Máte některé z těchto příznaků? Kontrolujete telefon hned, jak vstanete? Potřebujete sdílet fotografie z každého zážitku? Bez telefonu se cítíte velmi nepříjemně? Prokrastinujete čtením a sledováním online obsahu? 
Dejte si oddych! Odložte na celý den telefon. Stojí to za to. Objeví se chuť dělat dlouho odkládané věci, najednou na ně budete mít čas. A druhý den se bude cítit odpočatí. 

digitalni-detox.png
 

6) Když jste zahlceni, nastavte si hranice

Máte někdy pocit, že život nedržíte ve svých rukou? Určete si hranice. Povede to k převzetí odpovědnosti a nastavení příjemnějších vztahů. Jak na to? Zamyslete se, jaké chování ostatních je vám příjemné, a které naopak vede ke stresu. Pokud se po setkání s někým cítíte vysílení nebo rozčílení, bude dobré tuto situaci změnit. Nečekejte, že druhá osoba okamžitě akceptuje změnu. Jasně komunikujte, kde vaše hranice leží.

 

7) Když máte pocit, že se vám nedostává, buďte vděční

Někdy máme tendenci se více zaměřovat na negativní věci a třeba je rozebírat celý měsíc. Snadno se pak ale dostaneme do kruhu, který ovlivňuje naši náladu i chování. Zkuste si proto aktivně připomínat, co dobrého se vám v životě děje. Ať už to, že jste zdraví a v bezpečí, že máte přátele nebo se na vás někdo hezky usmál v obchodě.
Pomáhá to uvědomit si to krásné v životě a prožívat pozitivní emoce, i když se nám jich právě nedostává. Vděčnost zlepší vaši psychickou odolnost a přinese také lepší vztahy s blízkými.

vdecnost.png
 

Dárek: 500 Kč na první cestu s terapeutem 🎁

Darujte čas pro sebe na procházce přírodou s osobním průvodcem. Naši terapeuti s dlouholetou praxí obdarovaného či vás vyslechnou, pochopí a pomohou nasměrovat. Za chůze, s průvodcem po boku, budete mít možnost utřídit myšlenky a získat nadhled.

Přijměte od nás dárek 500 Kč na první cestu s terapeutem. Více informací najdete na: www.terapievlese.cz/vanoce

Přejeme vám hezké Vánoce.

Marketa Horakova