Chodíte do parku? Už 20 minut mezi stromy vám pomůže se stresem.

Procházka nebo sezení v místě s přírodou vám výrazně sníží hladinu stresových hormonů. To je výsledek studie, která poprvé stanovila nejúčinnější dávku městské přírody.  

Z vlastní zkušenosti víte, že pobyt na čerstvém vzduchu a zvlášť v přírodě, rozpouští stres. Tento pocit vám může zprostředkovat i městská příroda - park, zahrada, vnitroblok, cesta podél řeky. Stačí, když v ní zůstanete 20 - 30 minut. Za tuto dobu totiž dojde k největšímu snížení hladiny kortizolu, stresového hormonu.

Přesná dávka

Sedavý způsob života a civění do obrazovek jsou každodenní realitou. Více než polovina české populace momentálně pociťuje stres. 

Motivací pro studii bylo přinést konkrétní číslo, kolik času by lidé měli trávit v přírodě, aby zaznamenali výrazné snížení stresu. Za tímto účelem byli účastníci studie požádáni, aby alespoň třikrát týdně chodili ven. Někam, kde je příroda. Poté byla otestována hladinu kortizolu prostřednictvím vzorků slin před pobytem venku a po něm. Účastníci si mohli vybrat jakoukoliv denní dobu a místo. Jedinými omezeními bylo vyhnout namáhavému pohybu (např. běh), čtení, nepoužívat internet, sociální sítě, nevolat a strávit venku více než 10 minut.

Ukázalo se, že nejlepším výsledkem je právě 20 až 30 minut sezení nebo procházky v přírodě. Po uplynutí této doby se hladina kortizolu sice dále snížila, ale pomaleji.

IMG_3828 2.jpg

Příroda na předpis

Předepisování pobytu v přírodě není u zahraničních lékařů novinkou. Outdoor se využívá jako součást léčby depresí nebo vysokého krevního tlaku. V Americe je přes 100 takových programů.

Výsledky studie jsou zajímavé i pro developery, architekty a vedení měst. Při městské výstavbě má cenu myslet na zapojení přírody a vytvořit místa, kde se dá relaxovat.

Cesta z práce

Jít pěšky, vystoupit o pár zastávek dříve, strávit čas v parku, přinese mysli a tělu zklidnění. Na cestě z práce nebo do práce vytvoříte předěl mezi osobním a pracovním životem. Snížíte stres, setřepete ze sebe to minulé a naladíte se na budoucí. A to v rámci půlhodinky.


Marketa Horakova