Jděte se projít. Proč je mnohem snazší mluvit na procházce než kdekoliv jinde?

Jít ven se vyplatí, když potřebujete přemýšlet, promluvit si nebo se otevřít na terapii. A ideálně si udělat procházku přírodou.

1/ Jste bdělejší

Shane O'Mara, neurovědec a autor knihy “In Praise of Walking”, říká, že při chůzi se naše smysly zintenzivní.

"Svět je nebezpečný, když se v něm pohybujete - hrozí nebezpečí pádu, srážky nebo ztracení - takže musíte být ve střehu” říká Shane O’Mara. Mozek je bdělejší a dostane se tak snáze k novým nápadům i tématům konverzace. Nápady, které by při sezení byly těsně pod úrovní vědomí, mohou probublat nahoru, protože je větší část mozku aktivní.

2/ Zklidníte negativní myšlenky

Výzkum na Standforské univerzitě zjistil, že procházka v přírodě snižuje neustálé přemílání negativních myšlenek. Je to ten stav, kdy se vám nedaří přestat myslet na to, jak jste smutní a co to způsobilo: rozchod, výpověď nebo kousavá poznámka. Tenhle vzorec myšlení je dokonce spojen se zvýšeným rizikem deprese.

90 minutová procházka přírodou dokáže zklidnit tu část mozku, která je zodpovědná právě za negativní myšlenky. U kontrolní skupiny, která se ve studii procházela městem, změna v přemýšlení nenastala. To naznačuje, že chůze v přírodě má obrovský léčebný potenciál.

Terapeutka Ivana Ballová připojuje vlastní zkušenost: “Chůze a outdoor výrazně redukují úzkosti klientů a zároveň les poskytuje někdy až magické zážitky, např. střetnutí se zvířaty.” Když se negativní myšlenky zklidní, je více prostoru pro nové nápady a snadněji uvidíte svou situaci z nové perspektivy.

3/ Neřešíte, kam s očima

Na procházce je mnohem uvolněnější atmosféra. Naopak sezení naproti někomu může být velmi intenzivní. U obtížných témat je jednodušší dívat se na strom nebo do země, než se dívat přímo na druhého. To potvrzuje terapeutka Marika Řežábková: “Procházka je osvěžující jak pro klienta, tak pro mne. Klient se často může cítit uvolněněji, než když naproti sobě sedíme v kanceláři.”

Chůze po boku někoho také vyvolává plynulý, pravidelný rytmus, na který se hlava naladí a je následně jednodušší mluvit o obtížných emocích.

Procházka přírodou

4/ Získáte nové podněty

Oblaka, vůně, zvířata nebo nezvykle rostoucí strom. Všechna tato rozptýlení, která na cestě potkáte, mohou vyvolat nové myšlenky a nečekané rozhovory. Příběhy se začnou vynořovat různými způsoby, které nejsou tak lineární nebo strukturované. Objevit se mohou i dávno zapomenuté zážitky. Podle psycholožky Hany Krejsové chůze pomáhá lépe soustředit se na sebe a odhodit racionální zábrany. Mimoto je podle ní příroda skvělým plátnem pro kreativitu.

Chůze nejen uvolňuje napětí a podněcuje nové myšlenky a nápady, ale je také metaforou pohybu vpřed. Potřebujete se posunout v nějakém pro vás důležitém tématu? Jděte ven.

Marketa Horakova