Terapie v lese - tak trochu jiná terapie

Napadlo vás někdy: “Měl bych navštívit terapeuta?” Často se lidé chlácholí tím, že je třeba zatnout zuby, vydržet a ono to přejde. Anebo se obávají, co si o nich pomyslí ostatní.
Kdy je, ale čas vyhledat pomoc? A co když se prostě jen potřebujete někomu svěřit s tím, co prožíváte? Terapie v lese může být ideální výchozí bod, který vám pomůže pochopit sám sebe a nasměrovat dále.

IMG_7981.jpg

“Nacházím se již zhruba rok na profesní křižovatce. Před rokem se mi zhroutilo podnikání a já - vyčerpaná, s ročním synkem na rukou - jsem stála znova na profesním startu. Vnímala jsem, že potřebuji téma svého původního podnikání a jeho krachu uzavřít. Očekávala jsem, že z terapie budu odcházet s pořádkem v hlavě ohledně svého leadershipu. Ovšem to, kam až jsme s Hankou v mé sebereflexi během chůze došly, však naprosto předčilo má očekávání od společné cesty.” říká Šárka, která se vydala na 3 hodinovou cestu lesem s naší Hanou Krejsovou, zkušenou terapeutkou.

Terapie přístupnější

Terapie v lese je založená na jednoduché myšlence. Zpřístupnit poradenství tím, že se místo klasického sezení, vydáte s terapeutem na procházku.

Šárka pokračuje: “Hanka vybrala pro naše společné putování členitou krajinu Kokořínska. Hned v úvodu mi vysvětlila, že je tu PRO MĚ! Tedy, že to, o čem budeme hovořit nebo mlčet, určuji já. Hanka se doslova napojila na mé tempo chůze i myšlenky a od prvního společného vykročení jsem se cítila v bezpečí a skutečně přijatá. Pocit, který neprožívám zas tak často.”

Rozhovor za chůze je méně formální. Naši terapeuti vnímají, že outdoor pomáhá v partnerském přístupu a úplně odstraňuje “syndrom bílého pláště”, pocity úzkosti v lékařských zařízeních. Odpadá napětí, kam s očima nebo co si terapeut zapisuje při konverzaci.

IMG_7943.jpg

Inspirace v zemi vycházejícího Slunce

Shinrin-yoku, populární aktivita v Japonsku, je výchozí inspirací pro Terapii v lese. Jde o pomalý vnímavý pobyt v přírodě, kde hlavním cílem je posílení zdraví. V centrech Shinrin-yoku, rozesetých po celé zemi, se s průvodcem můžete procházet po lese, pozorovat listy snášející se k zemi nebo hvězdy na noční obloze. Součástí není rozhovor ani sdílení.

Naopak Terapie v lese je skutečnou terapií. Naši průvodci jsou profesionální psychologové a terapeuti, kteří klienta vedou v rozhovoru k podstatě jeho tématu. Příroda tu slouží jako prostředek, který usnadňuje komunikaci, přirozeně zlepšuje náladu, snižuje stres a dává podněty, které se dají následně v rozhovoru využít.

Příroda jako plátno

Místo plné zvuků, vůní a dalších podnětů pomáhá v přemýšlení, vybavování vzpomínek, myšlenek a pocitů. V přírodě se dají najít metafory toho, o čem právě mluvíte a co prožíváte.

“Hanka velmi citlivě a nenásilně pracovala s obrazy z okolního prostředí. Během putování jsem si doslova “odžila” části svého životního příběhu v okolní krajině. Metafory z mého života doslova ležely na cestě před námi i kolem nás. Rytmus chůze ve mě podporuje kreativní myšlení, o tomto efektu chůze jsem již nějakou dobu věděla. S Hančiným doprovodem byl však tento jev ještě posílen.”: dodává Šárka.

IMG_2372.jpg

Hlubší porozumění než při několikaměsíční terapii

Cesty se konají v pečlivě vybraných lokalitách kolem Prahy. Náročnost je zvolena podle přání klienta, můžete se tak vydat na 10km procházku i mnohem kratší cestu prokládanou sezením pod stromy na dece.

“S Hankou jsme se velmi rychle dostaly k mému životnímu tématu, a to je harmonie mužské a ženské energie. Na tříhodinové cestě jsem si udělala jasnou představu o tom, jak TO v sobě mám poskládané z hlediska ženy, muže a leadera. Hanka, já a les jsme odvedly skutečně velký kus práce v oblasti mého seberozvoje. Zajímavé je, že takto hluboko do sebe jsem se neponořila ani během tříměsíční běžné pravidelné terapie, kterou absolvuji. Zřejmě jsem typ člověka, kterého sezení mezi čtyřmi stěnami nemotivuje k myšlení ani seberozvoji. Myslet, cítit, chodit!”: uzavírá Šárka.

A my ještě doplníme, že se s námi můžete vydat i na 1,5h dlouhou cestu ve vybraných pražských parcích a rezervacích. Během dne i týdne, zkrátka kdykoliv, kdy cítíte, že potřebujete někoho, kdo vás vyslechne a pochopí. Terapie v lese tak může být výchozím bodem na vaší cestě ke šťastnějšímu a spokojenějšímu životu.

5D3_6772.jpg
Marketa Horakova